Wat is VPS?

VPS staat voor Virtual Private Server. Elke VPS heeft zijn eigen RAM, eigen diskruimte, eigen processen, eigen OS, eigen serverload, en zelfs een eigen filesystem. Dus elke VPS is geheel onafhankelijk, en dus "Private".

Als je VPS hebt betekent het dat je een deel van een server hebt met het bepaald aantal GB aan ram opslag en dataverkeer. Maar vaak ben jij niet de enige op de server omdat een server heel groot is, verder heb je daar geen last van. In extreme gevallen, zoals bij een grote DDoS (aanval op de server), kan het voorkomen dat het host-systeem zo erg overbeladen raakt, dat de andere VPS's op dezelfde server daar ook last van hebben. Dat is natuurlijk ook niet raar, want een grote DDoS kan zelfs hele netwerken platleggen. Maar onder normale omstandigheden zijn VPS's onafhankelijk. Als 1 VPS op de server een hoge load heeft, dan heeft alleen die VPS zelf daar last van, en andere VPS's niet.